áLMOND & PíSTáCHíO CáKE
í’m not the bíggest fán of pístáchíos ánd wíll probábly never be. But ground álmonds ánd í háve been close for á loooong tíme ánd thánks to them, í’m slowly leárníng to áccept pístáchíos ás well. They work so well together, producíng á flávour thát’s sweet, nutty ánd not domínántly one or the other. í’m hooked!
Thís ís ádápted from á recípe ín Molly Yeh’s cookbook, whích mákes á fudgy, nutty loáf wíth álmond extráct. ít does use 4 eggs ánd á whole cup of butter, so í decíded to máke one thát used lesser of both. ánd í reduced the ámount of pístáchíos, ánd upped the ámount of álmonds. Plus, á líttle bít of fresh oránge juíce goes á long wáy. ít complements the flávours, másks ány eggy áftertáste (whích í would normálly use váníllá extráct for) ánd keeps the bátter moíst. í álso ádded á líttle bákíng powder to gíve the cáke some líft, ánd mílk to help máke á spreádáble, líghter bátter. í hádn’t expected áll of these chánges to work ás well ás they díd but ohmygod, thís ís good!
The cáke ís on the denser síde ás ány álmond cáke would be, but super tender, moíst ánd so flávourful! The oránge ís subtle but tástes lovely ánd despíte áll the nuts, ít’s not án excessívely heávy cáke whích meáns you cán eát more, yáy. ít comes together quíckly but tákes á líttle tíme to báke, ábout 50 mínutes so plán áccordíngly.
Whíle gríndíng the álmonds ánd pístáchíos, some slíghtly lárger bíts áre líkely to remáín. But they ádd á níce texture ánd crunch to the cáke, so don’t worry ábout leávíng them out. ín fáct, máke sure you’re not gríndíng them to the poínt of turníng them ínto nut butter!
í loved thís cáke stíll slíghtly wárm from the oven or át room temperáture. ít remínded me of índíán hálwá ín cáke form, whích í never thought í’d sáy, but í promíse ít’s á good thíng!
Let’s get bákíng!
áLMOND & PíSTáCHíO CáKE
PREP TíME 20 míns
COOK TíME 50 míns
TOTáL TíME 1 hour 10 míns
á frágránt loáf cáke wíth ground álmonds, pístáchíos ánd oránge juíce!
áuthor: The Desserted Gírl
Recípe type: Dessert
Mákes: 9x5 loáf cáke
íNGREDíENTS
½ cup áll-purpose flour
½ tsp bákíng powder
¾ cup fínely ground álmonds
¾ cup fínely ground pístáchíos
¼ tsp sált íf usíng unsálted butter
115 gms butter (1/2 cup)
½ cup cáster sugár
Zest of 1 smáll lemon
2 eggs
3 tbsps fresh oránge juíce
3 tbsps mílk
Fláked álmonds for toppíng, optíonál
íNSTRUCTíONS
Preheát the oven to 175 C. Líghtly greáse á 9x5 loáf tín, then líne ít wíth bákíng páper (leávíng á líttle overháng for eásy removál) ánd greáse the páper ás well. Set ásíde.
ín á lárge bowl, síft the flour ánd bákíng powder. ádd the álmonds, pístáchíos ánd sált, íf usíng. Míx well.
ín á míxíng bowl, beát the butter ánd sugár untíl líght ánd fluffy.
ádd the eggs ánd lemon zest ánd beát well tíll smooth.


0 Response to "áLMOND & PíSTáCHíO CáKE"
Post a Comment