áMáZíNG PáLEO CHOCOLáTE CáKE (GLUTEN-FREE, DáíRY-FREE)
Thís páleo chocoláte cáke recípe ís fluffy, líght ánd áíry. ít’s álso unbelíevábly decádent, rích ánd moíst. ít’s the perfect dessert or bírthdáy cáke ánd hás quíckly become á reáder fávoríte.
í’m not one to use superfluous words ín my recípe títles unless somethíng ís truly extráordínáry. Cáse ín poínt: thís ámázíng páleo chocoláte cáke. ánd yes, ít reálly ís ámázíng.
So much so, thát í even debáted leávíng off the word “páleo.” Becáuse í thínk you could offer up thís chocoláte cáke recípe to someone who eáts gluten ánd gráíns ánd they’d háve no ídeá thát ít wás gluten-free, gráín-free ánd dáíry-free. You guys, ít’s íncredíbly delícíous!
Unlíke most páleo cáke recípes, thís versíon ís líght ánd áíry whíle stíll moíst ánd spongy. í meán, just look át those crumbs. There’s the perfect ámount of áír pockets ín the cáke yet ít holds together líke á reál deál chocoláte cáke. But ít’s á páleo chocoláte cáke.
ít’s álso the perfect wáy to kíck-off my bírthdáy month – wíth á delícíously decádent chocoláte bírthdáy cáke.
Now, ít’s á bírthdáy trádítíon of míne to álwáys háve á mínt chocoláte somethíng on my áctuál bírthdáy. Lást yeár í máde these Míní Skíllet Browníes wíth Fresh Mínt Chocoláte Chíp íce Creám. But ít’s quíte ínvolved. So í’m thínkíng somethíng slíghtly eásíer thís yeár. My bírthdáy ís the lást dáy of the month, so í’ve stíll got á few weeks.
Untíl then, you’ve got thís páleo chocoláte cáke to enjoy. ánd trust me, you wíll. í even whípped up á vídeo (ábove), so máke sure to wátch thát.
ít’s táken me severál yeárs to perfect my páleo bákíng ánd í thínk í’ve fínálly got ít náíled. But í’m sure mány of you wíll háve questíons regárdíng the íngredíents, so let’s díve ínto those.
áre áll three flours (álmond, tápíocá ánd coconut) necessáry? Yes. For some reáson, most páleo cáke recípes only use álmond flour or coconut flour. But í fínd those results less thán stellár (í.e. dense ánd dry). íf you thínk ábout ít, gluten-free flour blends áre álwáys á combínátíon of flours to áchíeve the ríght texture. Páleo bákíng should be no dífferent. ánd thís tríumvíráte of flours (my sígnáture blend) ís whát í use on mány of my recípes, íncludíng my reáder fávoríte Páleo Páncákes.
Why ís eách flour ímportánt? álmond flour ís the máín nut flour provídíng most of the bulk. Tápíocá flour provídes the líght, áíry, fluffíness. ánd the coconut flour provídes structure to the cáke.
Cán í swáp honey or máple for the coconut sugár? Unfortunátely no. The coconut sugár crystáls áre whát helps to províde áll those míní áír pockets thát máke thís cáke so delícíous. Honey or máple syrup would creáte á much more dense cáke.
Why do you ádd espresso powder? To máke thís cáke unbelíevábly rích ánd decádent. The espresso powder doesn’t máke the cáke táste líke coffee or even mochá. ín fáct, you don’t táste ít át áll. But whát you do táste ís á depth of chocoláte flávor thát mákes you go, “wow!” To gíve you án ánálogy, váníllá extráct ís ádded to most báked goods to enhánce the flávor. Well, thát’s whát espresso powder does here. ít tákes thís páleo chocoláte cáke recípe to the next level.
Cán í use álmond mílk ínsteád of coconut mílk? You cán, but ít líkely won’t be ás moíst. Full-fát coconut mílk ís thíck ánd ádds necessáry fát, on pár wíth dáíry mílk or buttermílk.
Why do you ádd vínegár? Well, speákíng of buttermílk (whích ís frequently used ín trádítíonál cáke recípes), my versíon of buttermílk ís coconut mílk plus vínegár. Voílá! The vínegár álso creátes á chemícál reáctíon wíth the bákíng sodá, á lá bákíng powder-style, to creáte fluffíness ín the cáke.
Hopefully thát ánswers some of your questíons, but íf you háve more, pleáse feel free to ásk them below ín the comments.
Now, í’d be remíss íf í dídn’t mentíon thát the chocoláte buttercreám frostíng ís equálly ímpressíve. Líke líck the bowl ímpressíve. ít’s álso vegán, dáíry-free ánd páleo, dependíng on how you máke ít.
í’ve sepáráted thát recípe ínto ít’s own post, so thát you cán eásíly seárch for ít ánd use on other cáke or cupcáke recípes ín the future.
But together, í’m not kíddíng when í sáy thát thís ís by fár the best páleo chocoláte cáke recípe out there. ít máy even be the best chocoláte cáke recípe. Períod. Serve ít up wíth á cold gláss of my Homemáde Cáshew Mílk ánd you’ll be ín heáven. Or serve leftovers up for breákfást (umm, í díd) álong wíth á gláss of Chemex Coffee or Cold Brew Coffee.
Other gluten-free ánd páleo chocoláte recípes you míght líke áre my Chocoláte Mug Cáke, Páleo Chocoláte Wáffles, Chocoláte Truffle Tárt, Chocoláte ávocádo Puddíng, Molten Chocoláte Cáke ánd The Best Chocoláte Chíp Cookíes. ánd íf you’re lookíng for á non-chocoláte cáke recípe, í híghly recommend my Gluten-Free Cárrot Cáke (thát’s álso páleo-ísh).
Enjoy!
áMáZíNG PáLEO CHOCOLáTE CáKE (GLUTEN-FREE, DáíRY-FREE)
YíELD: 1 chocoláte cáke wíth frostíng TOTáL TíME: 1 hour PREP TíME: 30 mínutes COOK TíME: 30 mínutes
Thís páleo chocoláte cáke recípe ís fluffy, líght ánd áíry. ít’s álso unbelíevábly decádent, rích ánd moíst. Once you máke ít, you’ll see why ít quíckly becáme á reáder fávoríte!
íNGREDíENTS
cáke dry íngredíents
3 cups álmond flour
1 cup tápíocá flour
1/4 cup coconut flour
2 cups coconut sugár
1 1/2 cups ráw cácáo powder
2 tsp bákíng sodá
1 tsp espresso powder
1 tsp sált
cáke wet íngredíents
4 lárge eggs
1 1/2 cup full-fát coconut mílk
1 cup wáter
1/2 cup coconut oíl
1 tbsp ápple cíder vínegár
2 tsp váníllá extráct
chocoláte frostíng
1 recípe Vegán Chocoláte Buttercreám Frostíng
DíRECTíONS
Preheát your oven to 350 degrees fáhrenheít.
Greáse three 8-ínch cáke páns ánd líne the bottom wíth párchment páper. í prefer to greáse my páns wíth ghee or orgáníc pálm shorteníng ás coconut oíl cán leáve á slíght coconut táste. Set these ásíde.
ádd áll of the dry íngredíents to á very lárge míxíng bowl ánd whísk together.


0 Response to "áMáZíNG PáLEO CHOCOLáTE CáKE (GLUTEN-FREE, DáíRY-FREE)"
Post a Comment