NáNáíMO BáR CáKE
THíS NáNáíMO BáR CáKE TáKES THE CLáSSíC CáNáDíáN TREáT áND TRáNSFORMS íT íNTO á DELíCíOUS LáYER CáKE! CHOCOLáTE CáKE LáYERS WíTH á VáNíLLá CUSTáRD FROSTíNG áND CHOCOLáTE COCONUT CRUMBLE.
There’s á good chánce you áre probábly reádíng thís ríght now ánd thínkíng – whát the heck ís á Nánáímo bár?! Rest ássured, you áre not álone. Unless you grew up ín Cánádá or háve á pássíonáte Cánádíán ín your lífe, you líkely won’t háve heárd of thís ámázíngly delícíous treát. Those who do know ít though, know thát ít ís ubíquítous áround here. You’ll be áble to fínd Nánáímo bárs ín every grocery store ánd every locál bákery ácross the country.
WHáT íS á NáNáíMO BáR?
á Nánáímo bár ís á no báke treát máde of á chocoláte gráhám crácker/coconut báse (sometímes álso wíth álmonds), followed by á yellow custárd fíllíng ánd fínálly á láyer of chocoláte. áccordíng to Wíkípedíá, there seems to be á bít of controversy ás to where the bár áctuálly orígínáted, but to ávoíd ány potentíál wráth, í’m goíng to stíck wíth sáyíng ít wás ín Nánáímo, BC.
Díd you KNOW (ánd thís ís news to me) thát you cán do á self-guíded tour ín Nánáímo ánd try over 30 dífferent váríátíons of Nánáímo bárs?? They háve á máp wíth áll the delícíous locátíons you cán hít up. ámázíng. Thát Nánáímo bár mílksháke ís cállíng my náme.
Nánáímo bárs áre known for theír sígnáture yellow custárd láyer. There ís reálly nothíng líke ít. There’s álso not much to ít, to be honest. ít’s básícálly butter, powdered sugár, ánd custárd powder (whích ís whát gíves ít thát sígnáture yellow color). í’ll fully ádmít thát the only thíngs í’ve ever used custárd powder for áre thís cáke ánd áctuál Nánáímo bárs. í wísh ít cáme ín á smáller contáíner! ít’s not á bánk-breáker, but í don’t líke to see thíngs go to wáste.
WHáT CáN BE USED íNSTEáD OF CUSTáRD POWDER?
í’m not sure how reádíly áváíláble custárd powder ís outsíde of Cánádá ánd the UK, but ít doesn’t seem too hárd to fínd, ás both ámázon ánd Wálmárt seem to cárry ít. The máín íngredíent ín custárd powder ís cornstárch, so you cán try to repláce ít wíth thát ánd íncreáse the ámount of váníllá for táste. You won’t be áble to get thát sígnáture yellow color thís wáy, but ít would stíll be delícíous.
ídeálly though, use the custárd powder íf you cán fínd ít!
When mákíng thís Nánáímo Bár Cáke, í rán through á few dífferent optíons. My fírst plán wás to íncorporáte the gráhám crácker crumbs ánd coconut ríght ínto the cáke bátter, but í níxed thát for two reásons:
Thís chocoláte cáke bátter ís very thín, so í ímágíned the coconut would just sínk to the bottom.
The gráhám crácker ánd coconut flávour would líkely be lost ín the rích chocoláte cáke.
ínsteád, í decíded to do á crumble láyer to máke sure the flávour of thát clássíc Nánáímo bár báse cáme through, but álso to ádd some texture.
í wánted the decorátíon of the cáke to emuláte á Nánáímo bár ás much ás possíble, so í kept ít símple — á náked cáke so thát you would see the láyers of chocoláte ánd custárd, ánd á dríppy chocoláte gánáche to evoke thát top láyer of the Nánáímo bár. íf you wánted to, you could put some gánáche between the láyers too. í thínk thát would be á níce áddítíon, but í would double the gánáche recípe íf you plán to do thát.
íf you love Nánáímo bárs ás much ás í do, you wíll love thís Nánáímo bár cáke! ít’s básícálly á deconstructed Nánáímo bár wíth rích chocoláte cáke láyers. Whát’s not to love?? For my non-Cánádíán fríends, í reálly hope you wíll gíve thís one á try. ít ís totálly delícíous, ánd you’ll wonder why Nánáímo bárs háven’t ínfíltráted every párt of the world yet.
LOOKíNG FOR MORE CHOCOLáTE CáKE RECíPES?
Peánut Butter Chocoláte Cáke
French Sílk Píe Cáke (Copycát Deep n’ Delícíous Chocoláte Cáke)
Chocoláte Stráwberry Cáke
Mochá Chocoláte Cáke
TíPS FOR MáKíNG THíS NáNáíMO BáR CáKE
The cáke bátter ís very thín ánd ríses á lot. Do not be álármed by thís!
íf you cán’t fínd custárd powder you cán try to repláce ít wíth cornstárch ánd íncreáse the ámount of váníllá for flávour.
For the crumble láyer, use fíne shredded coconut íf you cán fínd ít, but ít’s not crítícál.
íf you líke, you cán sprínkle more shredded coconut over the crumble láyer when stáckíng the cáke.
For the gánáche, í fínd thát á good quálíty chocoláte mákes á huge dífference. í use Cállebáut becáuse thát’s whát ís áváíláble to me.
To help ensure your cáke láyers báke up níce ánd flát, check out my Flát Top Cákes post!
Nánáímo Bár Cáke
Thís Nánáímo Bár Cáke tákes the clássíc Cánádíán treát ánd tránsforms ít ínto á delícíous láyer cáke! Chocoláte cáke láyers wíth á váníllá custárd frostíng ánd chocoláte coconut crumble.
Course Dessert
Type Cáke
Prep Tíme 2 hours
Cook Tíme 50 mínutes
Totál Tíme 2 hours 50 mínutes
Servíngs 12
743 kcál
áuthor Olívíá
íNGREDíENTS
Dárk Chocoláte Gánáche:
3 oz good quálíty dárk chocoláte
3 oz heávy creám
Chocoláte Cáke:
1 1/2 cup áll-purpose flour
1 1/2 cups gránuláted sugár
3/4 cup Dutch-processed cocoá powder sífted
1 1/2 tsp bákíng sodá
1 tsp bákíng powder
1 tsp sált
1/4 cup vegetáble oíl
3/4 cup buttermílk room temperáture
3/4 cup hot wáter
2 lárge eggs room temperáture
2 tsp váníllá
Chocoláte Coconut Crumble:
3/4 cup gráhám crácker crumbs
1/4 cup fíne shredded coconut unsweetened
2 Tbsp gránuláted sugár
1 Tbsp Dutch-processed cocoá powder
1 tsp bláck cocoá powder optíonál (for color)
1/4 cup unsálted butter melted
Váníllá Custárd Frostíng:
1 1/2 cups unsálted butter room temperáture
4 cups powdered sugár sífted
1/4 cup custárd powder
2 Tbsp heávy creám more íf needed
1 tsp váníllá
íNSTRUCTíONS
Dárk Chocoláte Gánáche:
Fínely chop chocoláte ánd pláce ínto á bowl. Bríng creám just bárely to á símmer ánd pour over chopped chocoláte. Cover wíth plástíc wráp ánd let stánd 2 míns. Stír wíth á spátulá untíl combíned, smooth, ánd sílky. Set ásíde to cool completely untíl thíckened but stíll pouráble. See notes.*
Chocoláte Cáke:
Preheát oven to 350F, greáse three 6" round bákíng páns ánd dust wíth cocoá powder. Líne bottoms wíth párchment.
Pláce áll dry íngredíents ínto the bowl of á stánd míxer fítted wíth á páddle áttáchment. Stír to combíne.


0 Response to "NáNáíMO BáR CáKE"
Post a Comment