áNGEL FOOD CáKE RECíPE
Quíck ánd eásy ángel food cáke recípe from scrátch, requíríng símple íngredíents. ít hás á wonderful líght, áíry fluffy texture. Top ít off wíth whípped creám, gláze, frostíng, fresh fruíts ánd enjoy ít át Summer pártíes.
íf you háve been mákíng ít from á box, you need to STOP ánd try thís recípe!
í know thát some people áre íntímídáted by mákíng thís cáke át home becáuse íf the recípe ís not followed properly, the cáke cán defláte but thís ís á super detáíled post ánd nothíng wíll go wrong,
áNGEL FOOD CáKE ORíGíN
Básed on my reseárch, ít becáme populár ín the láte 19th century. Some people sáy thát íts fluffy whíte texture resembles the “food of the ángels” ánd thát why ít got thís náme.
áNGEL FOOD CáKE íNGREDíENTS:
Cáke flour
Sugár
Creám of tártár
Egg whítes
Váníllá ánd álmond extrácts
áNGEL FOOD CáKE TOPPíNG OPTíONS:
Fresh fruíts (Especíálly berríes)
Jáms ánd preserves
Whípped creám (or Cool Whíp)
Frostíng
Gláze
Gánáche
Puddíng
Nutellá syrup
Cárámel sáuce
ápple píe fíllíng
Cherry píe fíllíng
Lemon curd
áNGEL FOOD CáKE FROSTíNG OPTíONS:
Bláckberry buttercreám frostíng
Stráwberry buttercreám frostíng
Mángo frostíng
Oránge buttercreám frostíng
TíPS FOR áNGEL FOOD CáKE:
DON’T greáse the cáke pán or the bátter wíll not ríse well.
You must use á tube pán ánd not á bundt pán becáuse the tube shápe reálly helps wíth the bákíng ánd the clássíc áppeáránce of thís cáke. í híghly recommend usíng á 2 píece ángel food cáke pán becáuse ít ís eásíer to remove the cáke from the pán.
You MUST use cáke flour. You cán eásíly máke ít át home wíth just 2 íngredíents. Thát’s whát gíves thís cáke íts delícáte texture.
DON’T ádd ány yolks ín thís recípe. Táke á lot of cáre when sepárátíng the egg yolks ánd whítes to prevent contámínátíon or else the cáke wíll not ríse properly.
You cán pláy áround wíth dífferent extrácts ánd use whíchever ones you líke.
The cáke must fully cool down before you remove ít from the pán.
The cáke must fully cool down before you top ít off wíth ány ícíng, glázes or fruíts. í only suggest doíng thís just príor to servíng so thát the cáke doesn’t ábsorb too much moísture.
You cán DOUBLE the dry íngredíents ánd míx them together ánd store them ín á seáled jár ánd thát would máke án excellent ángel food cáke míx you wíll álwáys háve on hánd.
You cán use thís recípe to máke eásy ángel food cáke CUPCáKES too. The bákíng tíme would obvíously be less thán thát for á cáke.
ángel food cáke wíthout creám of tártár does not work out well. Pleáse DON’T skíp creám of tártár.
FLáVOR OPTíONS FOR HOMEMáDE áNGEL FOOD CáKE:
To máke píneápple ángel food cáke, top off the cáke wíth whípped creám or ámerícán buttercreám frostíng ánd slíced píneápples.
To máke stráwberry ángel food cáke, top off thís cáke wíth whípped creám or ámerícán buttercreám frostíng ánd fresh stráwberríes.
To máke lemon ángel food cáke, use lemon extráct ánd lemon zest ánd top ít off wíth lemon gláze or lemon frostíng.
To máke pumpkín ángel food cáke, use pumpkín píe spíce ánd top ít off wíth pumpkín frostíng.
To máke chocoláte ángel food cáke, top off thís cáke wíth chocoláte gánáche or chocoláte buttercreám frostíng.
OTHER áNGEL FOOD CáKE DESSERTS:
Use thís cáke ín:
Tírámísu
Trífles
Bírthdáy cáke wíth lots of cándíes ánd sprínkles
Weddíng cáke wíth fresh edíble flowers
Stráwberry shortcáke
You cán use leftovers ín other ángel food cáke recípes too… just get creátíve ánd háve fun!
íS íT OK FOR á DíáBETíCS TO EáT áNGEL FOOD CáKE?
No, thís cáke hás gránuláted sugár ánd ít’s not suítáble for díábetícs but íf you were to máke thís cáke wíth ártífícíál sweeteners líke Splendá, ít should probábly be good for díábetícs but álwáys consult your doctor/nutrítíoníst sínce í don’t háve á medícál báckground.
íS áNGEL FOOD CáKE GOOD FOR YOU?
í would not cáll ít á heálthy cáke át áll becáuse there ís á lot of sugár ín ít. However, ít ís líghter compáred to other cákes thát áre pácked wíth butter ánd sour creám. í would suggest enjoyíng ít ín moderátíon.
CáN YOU FREEZE áNGEL FOOD CáKE?
Yes, cover ít completely ín sárán wráp ánd store ít ín á seáled freezer bág for up to 1 month.
WHY DíDN’T MY áNGEL FOOD CáKE RíSE? WHY DíD íT FáLL/SíNK?
You máy háve over-míxed the bátter, cáusíng the egg whítes to defláte.
Some egg yolks máy háve gotten míxed ínto the egg whítes ánd thát máy háve áffected the bátter.
You míght háve greásed the pán. ít CáNNOT be greásed or else the cáke wíll not ríse! The bátter stícks to the sídes ás ít ríses duríng bákíng.
You máy háve removed ít from the oven before ít wás fully báked, cáusíng ít collápse ás ít cooled.
HOW TO STORE áNGEL FOOD CáKE?
Store ít ín á seáled contáíner ín the frídge for up to 3 dáys or ín á seáled freezer bág for up to 1 month.
WHáT DOES áNGEL FOOD CáKE TáSTE LíKE?
ít hás á líght, fluffy ánd áíry texture unlíke other cákes. ít’s máde wíth only egg whítes ánd ís consídered to be á type of sponge cáke.
HOW TO CUT áNGEL FOOD CáKE?
Here áre some típs:
Chíll the cáke ín the freezer for át leást 30 mínutes before slícíng ít.
Use á serráted knífe or else the cáke slíce wíth compress ánd “squísh” wíth the pressure.
Cleán the knífe áfter eách cut so ás to ávoíd cáke buíldup ánd get cleán slíces.
Some people álso líke to use dentál floss to máke even slíces.
HOW TO REMOVE áNGEL FOOD CáKE FROM PáN?
Cool the cáke upsíde down so thát ít keeps íts volume.
Once the cáke hás cooled down completely, flíp ít báck.
Run á knífe áround the center tube ánd the outer edge of the cáke pán ánd remove the cáke.
HOW TO TELL áNGEL FOOD CáKE íS DONE BáKíNG?
There áre 2 methods:
ínsert á toothpíck or wooden skewer ín the cáke ánd íf ít comes out cleán, your cáke ís done. Thís ís my preferred method.
Táp the top of the cáke gently ánd íf ít spríngs báck, the cáke ís fully báked.
CáN YOU MáKE áN áNGEL FOOD CáKE íN á REGULáR PáN?
í reálly don’t recommend ít. The tube shápe of the pán állows even bákíng ánd helps creáte the clássíc áppeáránce of thís cáke ánd ít álso állows eásy removál of the cáke sínce the páns áre desígned á certáín wáy.
WHáT íS THE DíFFERENCE BETWEEN á SPONGE CáKE áND áNGEL FOOD CáKE?
ángel cáke ís máde wíth just egg whítes ánd hás á líghter texture but sponge cákes áre rícher becáuse they áre máde wíth whole eggs (egg yolks ánd egg whítes).
HOW TO MáKE áNGEL FOOD CáKE?
Whísk together flour, sugár ánd sált.
Beát the egg whítes, creám of tártár ánd extrácts untíl peáks form.
Pour bátter ín un-greásed cáke pán.
Báke
ínvert the pán ánd let the cáke cool
ínvert ít báck ágáín ánd top ít off wíth frostíng, gláze, fruíts e.t.c.
WHáT íS áNGEL FOOD CáKE?
ít ís á type of sponge cáke thát ís whíte, líght, fluffy ánd áíry. ít’s máde wíth only egg whítes ráther thán full eggs. ít’s usuálly served wíth whípped creám ánd fresh berríes.
íS áNGEL FOOD CáKE GLUTEN FREE?
íf you use gluten free flour líke Bob’s Red Míll bránd, you cán eásíly máke gluten free ángel food cáke.
OTHER CLáSSíC CáKE RECíPES:
Eásy Oránge Cáke
Depressíon Cáke (Wácky Cáke)
Pístáchío Cáke Recípe
í sháred thís recípe á few weeks ágo át Recípe Gírl’s blog
áNGEL FOOD CáKE
prep tíme 10 MíNS
cook tíme 40 MíNS
totál tíme 50 MíNS
Quíck ánd eásy ángel food cáke recípe from scrátch, requíríng símple íngredíents. ít hás á wonderful líght, áíry fluffy texture. Top ít off wíth whípped creám, gláze, frostíng, fresh fruíts ánd enjoy ít át Summer pártíes.
SERVíNGS: 12 SLíCES
course: DESSERT
cuísíne: áMERíCáN
cáloríes: 191 KCáL
áuthor: CáKEWHíZ
íNGREDíENTS
1 cup Cáke flour
1.5 cups Gránuláted sugár
1/4 tsp Sált
12 Egg whítes From lárge eggs, Room temperáture
1.5 tsp Creám of tártár
1 tsp Váníllá extráct
1/2 tsp álmond extráct
1 cup Blueberry píe fíllíng
íNSTRUCTíONS
ín á míxíng bowl, whísk together the cáke flour, sugár ánd sált. Keep ásíde.
ín ánother míxíng bowl, beát the egg whítes, creám of tártár, váníllá extráct ánd álmond extráct for 5 to 7 mínutes, OR untíl stíff peáks form.
Use á spátulá to gently fold the dry íngredíents ínto the egg whíte míxture.
Pour the bátter evenly ínto án UN-GREáSED ángel food cáke pán.


0 Response to "áNGEL FOOD CáKE RECíPE"
Post a Comment