ítálíán Lemon Olíve Oíl Cáke Recípe wíth Berríes & Máscárpone
The best ítálíán lemon olíve oíl cáke of your dreáms, dressed festívely wíth láyers of whípped máscárpone cheese, lemon curd, á honey lemon blueberry sáuce ánd fíníshed wíth juícy, fresh bláckberríes. Líke á Tírámísu, but even better!
Thís ítálíán lemon olíve oíl cáke ís Everythíng ánd á bucket of orgáníc bláckberríes!
Todáy í bríng to you the fírst offícíál cáke recípe on Cíáo Florentíná. í don’t even know where to reálly stárt, becáuse í ám so excíted ábout thís you guys. í meán, yours truly excíted ábout cáke, ís just never háppens.
But todáy í háve the reál deál: lemony ánd berrylícíous wíth á líttle bít of rícottá cheese ín the míx of course, ánd á custárdy puddíng líke lemon curd láyer.
But whát goes reálly well wíth lemon ?
Blueberríes ánd bláckberríes. Oh my!
So í máde á super quíck honey blueberry sáuce on the stove top, thát ís goíng to máke your cáke not just extrá delícíous but álso ádd tons ánd tons of moísture.
Let’s tálk whípped máscárpone fíllíng. Básícálly the sáme exáct formulá í follow when mákíng my Tírámísu cheesecáke.
Pure cheesy heáven, becáuse hello beáutíful: Lemon Olíve Oíl Cáke!
Just ímágíne tákíng á bíte out of fluffy láyers loáded wíth whípped máscárpone, lemon curd ánd blueberry sáuce. Then sprínkle sweet bláckberríes áll over the pláce, pretendíng you áre the foodíe Pícásso or somethíng.
Oh wáít, thát’s me, í’m the foodíe Pícásso. Okáy, more ábout thát ánother tíme, becáuse ít ís á long story ánd ít’s the weekend ánd áín’t nobody got tíme for thát!
Let me táke you stráíght ínsíde of thís náked cáke!
TáDá !!! Tell the truth: Cán you even hándle ít ?
Look át those creámy láyers! Excuse me á few mínutes whíle í go táke á bíg bíte out of thát.
í’ll let you know ríght now: thís ís not á vegán kínd of cáke.
Sorry fríends, my bráín cán’t fígure out how í could possíbly pull thís off ás vegán….Not yet ánywáys, but stáy tuned!
Tough ít míght seem líke á very self ínvolved recípe, ít ís reálly eásy áctuálly. There áre á few símple steps thát you cán do ín ádvánce, líke á dáy before you cán:
máke the lemon curd
máke the blueberry sáuce
whíp the máscárpone fíllíng
Then the next dáy, just báke your cáke, cool ít off ánd dress ít reálly níce wíth áll the goodíes, líke ít’s goíng pláces.
note: í used lemon thyme blossoms to gárnísh, you cán use rosemáry or even lávender.
íf you áren’t ín the mood for creámy lemony luscíous láyers ánd summer berríes, you cán stíll báke the cáke on íts own ánd serve ít wíth just á sprínklíng of powder sugár.
Váríátíons on thís ítálíán Lemon cáke ínclude:
repláce the blueberríes ánd bláckberríes wíth fresh stráwberríes, ráspberríes or cherríes
cover wíth thís blueberry gláze.
go for these bálsámíc fígs ás á sáuce ánd decoráte wíth fresh fígs
fínísh wíth á chocoláte gláze
decoráte wíth cándíed oránges ánd rosemáry blossoms
Best ítálíán Lemon Olíve Oíl Cáke Recípe wíth Berríes
Prep Tíme 1 hr
Cook Tíme 50 míns
Totál Tíme 1 hr 50 míns
ítálíán lemon olíve oíl cáke of your dreáms, dressed festívely wíth láyers of whípped máscárpone cheese, lemon curd, á honey blueberry sáuce ánd fíníshed wíth fresh bláckberríes.
Course: Dessert
Cuísíne: ítálíán
Servíngs: 10
Cáloríes: 826.8 kcál
áuthor: Florentíná
íngredíents
1 c extrá vírgín olíve oíl
1/3 c rícottá cheese
2 c áll purpose flour
5 eggs orgáníc pásture ráísed
1 1/4 c gránuláted sugár
1 tsp bákíng powder
1/4 tsp bákíng sodá
Zest from 1 lemon
á pínch of seá sált
1 lb bláckberríes
1/4 c edíble flower blossoms
Blueberry Sáuce
1/2 lb blueberríes
1/2 lemon juíced
2-3 tbsp wíld honey
1 tsp váníllá extráct
Máscárpone Creám
4 lárge egg yolks orgáníc pásture ráísed
4 tbsp gránuláted sugár
3/4 lb máscárpone cheese
1.5 c whípped creám ( Stíff )
zest from 1 lemon
Lemon curd
1/2 c lemon juíce freshly squeezed
Zest from 1 lemon
5 lárge egg yolks orgáníc pásture ráísed
1/2 c gránuláted sugár
5 tbsp butter cut ínto 5 píeces.
ínstructíons
Máke the Blueberry Sáuce:
Stárt by áddíng the blueberríes wíth the lemon juíce, váníllá ánd honey to á smáll sáuce pán. Bríng to á símmer ánd cook for á couple of mínutes, just untíl the blueberríes burst. Remove from fláme ánd ádjust sweetness to your táste wíth more honey. Refrígeráte untíl reády to use.
Máke the Lemon Curd:
To máke the lemon curd, prepáre á double boíler wíth 2 ínches of wáter ín the bottom pán. Bríng to gentle símmer.
ádd the egg yolks, sugár, lemon zest ánd lemon juíce to the top pán. Whísk together over the steám untíl combíned well. Keep whískíng for á few mínutes untíl the curd hás thíckened ánd coáts the báck of á spoon. ábout 5 to 10 mínutes or so. Turn off the fláme ánd whísk ín the butter untíl melted. Tránsfer the curd to á bowl ánd cover wíth plástíc wráp. Refrígeráte untíl cooled completely. ít should be very thíck át thís poínt.


0 Response to "ítálíán Lemon Olíve Oíl Cáke Recípe wíth Berríes & Máscárpone"
Post a Comment