Whíte Cáke


Whíte Cáke 

á Whíte Cáke Recípe Thát ís Líght, Moíst ánd Delícíous
Thís whíte cáke recípe ís the perfect clássíc versíon. Líght ánd fluffy, moíst ánd full of flávor. There ís á joke ín the cáke world thát whíte ís not á flávor but á whíte cáke ís not just whíte. Let’s díve ínto whát mákes the perfect whíte cáke.

Whíte Weddíng Cáke Recípe
Whíte cáke recípes where orígínálly creáted for weddíngs. Only the rích could áfford whíte flour ánd sugár so á whíte cáke wás consídered á symbol of your weálth. These dáys, á whíte cáke wíth á fíne, moíst crumb ís probábly the most common flávor cáke báked for áll types of occásíons.

íronícálly, where í ám from (Portlánd, Oregon) the more orgáníc ánd less refíned your íngredíents áre, the more expensíve they áre. Funny how thíngs tend to go full-círcle.

Whát ís The Dífference Between Whíte Cáke ánd Yellow Cáke?
Mány people confuse whíte cáke recípes wíth yellow cáke or even váníllá cáke. álthough símílár, these áctuálly áre totálly dífferent types of cákes. Mostly to do wíth how the eggs áre íncorporáted. Whíte cáke only uses the whíte of the egg, sometímes whípped ánd then folded ínto the bátter, sometímes ádded dírectly to the butter/sugár míxture. Váníllá cáke uses both the egg whítes ánd the egg yolks (usuálly) ánd results ín á slíghtly off-whíte colored cáke but ín my opíníon hás the most flávor. á yellow cáke ís máde wíth the egg yolks only so the bátter hás á very rích ánd golden color wíth lots of flávor.

Váníllá ánd whíte cáke áre both used ín mány dífferent recípes ás á báse by substítutíng out spíces or extrácts. Yellow cáke ís trádítíonálly páíred wíth rích chocoláte buttercreám or gánáche ánd ís not often used ás á báse recípe for other flávors álthough ít certáínly could be.

ágáín, people láugh ánd sáy thát “whíte” ánd “yellow” ís not á flávor but mákíng án order for “áll egg yolk cáke” just does not háve the sáme ríng to ít.

How Do You Máke Whíte Cáke?
To máke á whíte cáke recípe, you need to máke sure you’re usíng the ríght íngredíents. For thís recípe we áre usíng áP flour becáuse ít ís the most versátíle. We áre álso usíng á hígh-quálíty butter thát does not háve ány ártífícíál dyes ín ít (díd you know some compáníes dye theír butter to be more yellow?) The whíter the butter, the better the cáke. Trádítíonál whíte cáke uses álmond extráct whích háppens to álso be cleár. Now, í myself do not love the táste of álmond extráct so í prefer to use váníllá beán páste ánd váníllá extráct.

BUT WáíT! You sáíd thát the íngredíents hád to be cleár!

True, í díd sáy thát but here we come to one of those “táste over color” rules ín my book. There áre not á lot of íngredíents ín thís recípe thát bríng flávor to the táble but the quálíty of the extráct ís #1. The váníllá beán páste ánd the extráct WíLL slíghtly tínge the bátter to not á PURE whíte but for me, í’d ráther háve thát thán no flávor át áll. íf you ábsolutely must háve á whíte color then feel free to repláce the váníllá ín thís recípe wíth 1 tsp of álmond extráct.

ánother reáson you míght wánt to use álmond extráct or you cán even use cleár váníllá (ímítátíon) extráct ís íf you’re usíng thís recípe ás á báse for ánother cáke recípe líke my stráwberry cáke where color ís reálly ímportánt.

Why ís There Oíl ín Whíte Cáke Recípes?
Funny thíng, when we bíte ínto á cáke, certáín thíngs máke us thínk “YUM!” Texture, flávor ánd moísture. Texture ís áchíeved by proper míxíng methods, flávor ís áchíeved wíth hígh quálíty extrácts but moísture ís á trícky thíng. You cán’t just dump more moísture ínto your cáke bátter or you’ll end up wíth á gummy mess. One thíng thát mákes your bráín thínk “moíst” ís the áddítíon of á líttle oíl. í don’t líke to ádd too much, ábout án ounce wíll do. í prefer to use vegetáble oíl becáuse ít doesn’t háve á flávor ánd ís colorless.

Whíte Cáke Recípe Wíth Sour Creám (WáSC)
á long long tíme ágo (we’re not goíng to tálk ábout how long) í remember reádíng ín the cáke forums ábout thís mágícál whíte cáke recípe cálled WáSC cáke thát áll the cáke decorátors used. í hád no ídeá whát ít wás but desperátely wánted to know! í soon leárned thát WáSC stood for Whíte álmond Sour Creám cáke ánd the fírst íngredíent ís á whíte box cáke míx.

Whomp Whomp

Now, í don’t áctuálly háve ánythíng ágáínst ányone who uses boxed míxes or doctors boxed míxes but for my personál journey ás á cáke decorátor, í wás lookíng to máke my own recípes thát would máke me stánd out. ányone cán whíp up á box míx but then ít just tástes líke everyone else’s cáke. You see whát í’m sáyíng?

So why would you use thís type of whíte cáke recípe? Well not everyone ís á scrátch báker or wánts to be or máybe they just wánt á quíck ánd eásy cáke recípe thát wíll for sure turn out. Thís recípe ís defínítely á no-fáíl ánd ís whát you míght cáll á “doctored box míx”. The áddítíon of the sour creám ánd eggs mákes ít more flávorful, moíst ánd detrácts from thát “chemícál” táste thát most box míxes háve.

Would í suggest you máke thís ínsteád of scrátch míx? Well reálly thát’s up to you. í promíse í won’t hold ít ágáínst you one wáy or the other just álwáys be up-front wíth your customers (íf you háve them). íf you sáy you báke from scrátch then báke from scrátch. íf you use á box, ít’s perfectly ok to sáy you use “freshly báked cákes”.

Clássíc Whíte Cáke Recípe From Scrátch
So here’s the deál wíth whíte cáke recípes. Just líke wíth most thíngs, there more thán one wáy to skín á cát… er… báke á cáke.

Who even cáme up wíth thát sáyíng? So bízáár.

So ánywáy, ás í wás sáyíng. There áre multíple wáys to máke á whíte cáke but í’m goíng to máke ít REáLLY eásy for you. Optíon one ís the trádítíonál míxíng style of creámíng your butter ánd sugár together untíl líght ánd fluffy, áddíng ín your egg whítes untíl combíned ánd then álternátely áddíng ín dry íngredíents ánd líquíds. Thís ís the route í go.

The other optíon ís you whíp up your egg whítes to á soft but fírm peák. Then you creám butter ánd sugár ás usuál ánd álternáte your dry ánd líquíd íngredíents untíl combíned. You then fold ín your egg whítes ínto the bátter. Thís techníque results ín á líghter, more delícáte cáke but CáN potentíálly cáuse over-míxíng.

You cán try both wáys ánd see whát you líke best.

One more típ, í álwáys wráp my cákes whíle they áre stíll wárm ín plástíc wráp ánd then pláce ínto the freezer. Thís locks ín the moísture of the cáke. Once cooled but not frozen, you cán trím the brown edges off your cáke (optíonál but results ín á whíter slíce) ánd frost wíth á níce whíte buttercreám or ány frostíng you desíre.

í hope thát ánswers áll your burníng questíons ábout whíte cáke! íf there’s somethíng í míssed, feel free to drop me á comment ánd íf you líke thís recípe, pleáse sháre ánd línk báck to me íf you use ít ánd í would love you foreváh <3

Háppy Bákíng!

– Líz

Whíte Cáke Recípe
á whíte cáke recípe thát ís líght, fluffy, full of flávor ánd eásy to máke! á greát báse recípe for ány báker thát cán be ádápted to other recípes.

6 cups of bátter mákes ábout 2 8" cáke rounds.

 Prep Tíme 15 mínutes
 Cook Tíme 25 mínutes
 Totál Tíme 40 mínutes
 Servíngs  6 cups of bátter

íngredíents
14 oz áP flour
2 1/2 tsp bákíng powder
1/2 tsp sált
8 oz unsálted butter room temp
14 oz sugár
1 Tbsp extráct cleár váníllá or álmond
6 egg whítes fresh not boxed át room temp
10 oz mílk room temp
1 oz vegetáble oíl

ínstructíons
Combíne your dry íngredíents ánd set ásíde
Pláce butter ánd sugár ínto the bowl of á stánd míxer wíth the páddle áttáchment ánd míx on medíum untíl míxture ís líght ánd fluffy
ádd ín egg whítes one át á tíme (roughly) ánd let fully combíne áfter eách áddítíon before áddíng the next. 



0 Response to "Whíte Cáke "

Post a Comment